Uutisen päiväys

3.6.2019← Takaisin

Palkansaajat eivät ole altavastaajina uudessa hallitusohjelmassa, mikä antaa edellisvuosia paremmat edellytykset työelämän kolmikantaiselle kehittämiselle. Julkisen sektorin henkilöstön kannalta merkittäviä lupauksia ovat esimerkiksi panostukset terveydenhuollon ja poliisin resursseihin.

”Suhtaudumme aamupäivällä julkistettuun hallitusohjelmaan varovaisen toiveikkaasti. Näyttää siltä, että palkansaajat eivät enää ole altavastaajan roolissa. Myös kolmikantavalmistelun ottaminen takaisin keinovalikoimaan on tervetullut muutos viime vuosien poukkoilevaan päätöksentekoon. Haluamme kantaa omalta osaltamme vastuuta yhteistyön onnistumisesta”, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Julkisen sektorin henkilöstölle positiivisia uutisia ovat hallitusohjelmassa luvatut lisäykset ainakin terveydenhuollon, poliisin ja koulutuksen tehtäviin.

”Toivomme, että pääsemme nyt kehittämään työelämää sekä lainsäädännön että työehtosopimusten kautta. Panostaminen henkilöstön määrään vähentää ylikuormittumisen riskiä ja siitä aiheutuvaa työkyvyttömyyttä. Tämä on tärkeää koko yhteiskunnallamme, sillä mitä paremmin julkisen sektorin työntekijät voivat, sitä paremmin koko Suomi toimii ja kehittyy”, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren toteaa.

”Maailman paras julkinen hallinto ja kansalaisille annettava palvelulupaus eivät onistu, jos julkisen sektorin arkipäivä on kamppailua henkilöstön riittävyydestä. Edellytämmekin resurssien ja työnteon edellytysten turvaamista. Osaavan työvoiman saanti edellyttää julkiselta sektorilta vetovoimaisuutta”, Löfgren jatkaa.

Hallitusohjelma luo myös edellytyksiä tasa-arvon vahvistumiselle pidentämällä isille suunnattuja perhevapaita, edistämällä palkkatasa-arvoa ja pyrkimällä poistamaan raskaus- ja perhevapaasyrjintää.  Lisäksi hallitusohjelmaan sisältyy panostuksia koko koulutusketjuun varhaiskasvatuksesta yliopistoihin.

”On erittäin tärkeää, että koulutusta tuetaan lisäämällä rahoitusta ja parantamalla opiskelun edellytyksiä. Huippuosaaminen ja korkeatasoinen koulutus ovat ne tekijät, joilla Suomen pysyy hyvinvointivointiyhteiskuntana”, Olli Luukkainen toteaa.

Lisätiedot:
puheenjohtaja Olli Luukkainen
0500 652872, olli.luukkainen@oaj.fi, Twitter: @OlliLuukkainen

toiminnanjohtaja Maria Löfgren
040 568 2798, maria.lofgren@juko.fi, Twitter: @marialofg